Bue Logo preview.okolariet.dk

Mars – Den røde planet

udforskning af rummet.jpg

Mennesket har altid været optaget af Mars – den lille lysende rødlige plet på himlen. Allerede gamle folkeslag har haft kendskab til planeten og opkaldte den efter krigsguden Mars. I populærkulturen har Mars også optrådt utallige gange. Fx i bøger, film og radiospil, hvor Jorden er blevet angrebet af krigeriske marsboere mange gange.

I 1880’erne ”opdagede” man gennem teleskoper nogle mystiske linjer og markeringer i Mars’ overflade, og man var overbevidst om, at det var kanaler bygget af marsboere. Skulle vi nu frygte en invasion?

I dag ved vi, at det mest fjendtlige ved Mars er klimaet, der sammen med afstanden, gør det meget svært for mennesker at besøge planeten, selvom det er den mest oplagte af alle planeterne at lande et bemandet rumskib på. Før det bliver muligt, har vi sendt sonder og små mobile robotter i forvejen, der udforsker planeten for os. 

Oekolariet _mars
Foto: Steve Lee (University of Colorado), Jim Bell (Cornell University), Mike Wolff (Space Science Institute), and NASA

Der er mange gode grunde til at sende robotter og sonder til Mars i stedet for mennesker:
Temperaturen på Mars er i gennemsnit −60 grader Celsius med udsving mellem −140 og +25 grader Celsius. Det meste af overfladen er nøgen og fyldt med klippeblokke og sten. Der er masser af is ved polerne.Der er fint støv på overfladen, der let hvirvles op af blæsten. Støvstorme på Mars kan vare i flere uger.Atmosfæren er meget tynd og består næsten udelukkende af kuldioxid. Der er kun ringe beskyttelse mod Solens farlige ultraviolette stråler. 
Det vigtigste spørgsmål i udforskningen af planeten er stadig: Er der liv på Mars?
Måske bliver det NASA’s nyeste marsrobot Curiosity, der besvarer spørgsmålet, når den ankommer i 2012. 

Du kan selv gå på opdagelse på Mars med Google Maps og Google Earth.

Google Earth Logo
Instruktionsvideo til at bruge Google Earth