Bue Logo preview.okolariet.dk

Fantastiske opdagelser: Planeter på størrelse med Jorden

udforskning af rummet.jpg

Kepler satellitten har som den første opdaget planeter på næsten sammen størrelse som Jorden udenfor vores solsystem. Opdagelsen er en milesten i Keplers jagt på planeter, der ligner Jorden. Planeterne har fået navnene Kepler-20e og Kepler-20f. Begge planeter befinder sig i et system af 5 planeter, der kredser omkring en sol, der er lidt mindre og koldere end vores. Solsystemet ligger i stjernebilledet Lyren og befinder sig cirka 1000 lysår fra Jorden.

Oekolariet _fantastiske -opdagelser -planeter -paa -stoerrelse -med -jordenDe to nye planeter sammenlignet med størrelsen på Jorden og Venus Foto:NASA/Ames/JPL-Caltech

Ekstremt varme
Selvom planeterne er faste med en overflade af klipper og har næsten samme størrelse som jorden, er de ekstremt varme. Kepler-20f har en temperatur ved overfladen på omkring 427 grader, ligesom Merkur, der er den planet i vores solsystem, der er tættest på solen. Kepler-20e har en temperatur på omkring 760 grader. Det er så varmt, at det kan få glas til at smelte.

Overraskelse
Opdagelsen af nye jordlignende planeter giver ny vide om, hvordan solsystemer i vores galakse er opbygget. Vores solsystem består af 8 planeter, hvor de små, faste planeter befinder sig tættest på solen og de store gas-planeter er længst ude. De nyopdagede planeter er del af en helt uforudset og overraskende gruppering med en stor, en lille, en stor, en lille og til sidst en stor planet. 

Video: NASA

KepplerKepler har fundet 5 planeter der i særlig grad ligner jorden. Fra venstre ses Kepler-22b, Kepler-69c, Kepler-452b, Kepler-62f, Kepler-186f og Jorden. Foto NASA.