Bue Logo preview.okolariet.dk

Kepler jager nye planetter

udforskning af rummet.jpg

På jagt efter nye planeter
Kepler satellitten er en planetjæger, hvis formål er at finde planeter, der ligner Jorden og derfor måske kan være egnede til liv – både menneskeliv og primitivt liv.

Exoplaneter
De jordlignende planeter kredser alle om andre stjerner end solen og kaldes exoplaneter. De kan være halv størrelse af Jorden og helt op til dobbelt så store. Kepler har allerede fundet cirka 1200 exoplaneter, men selvom nogle af dem er faste klippe-planeter ligesom Jorden, har de langt fra forhold, der er egnet til liv. Det kræver nemlig, at de er placeret i den såkaldte beboelige zone i tilpas afstand fra solen, hvor det hverken er for varmt eller for koldt. Andre exoplaneter består fx af ren gas eller is eller er simpelthen for varme.

Danmark med i jagten
Et hold af otte danske forskere er tilknyttet Kepler Missionen, og i december 2011 var de med til at opdage en ny jordlignende planet, der ligger i den beboelige zone. Tidligere på året 2011 gjorde Kepler en anden spektakulær opdagelse: en planet, der kredser om hele to stjerner. Og det er kun begyndelsen. I løbet af de næste år forventer forskerne at gøre flere fantastiske opdagelser, der kan give os en helt ny forståelse af Jordens placering i Universet og måske give svar på spørgsmålet: er der liv på andre planeter?

Kepler jager nye planetter

Illustration: NASA/Kepler Mission/Wendy Stenzel