Bue Logo preview.okolariet.dk

Sådan virker Hubble

udforskning af rummet.jpg

Oekolariet _saadan -virker -hubbleFoto: NASA

Det lys, der rammer Hubble, reflekteres af det konvekse, 2,4 meter store hovedspejl, der kaster lyset tilbage til et mindre spejl. Herfra sendes det igen tilbage gennem et hul i midten af hovedspejlet og videre til de instrumenter og computere, der bearbejder observationerne. 


Ser det usynlige
Hubble har fem forskellige videnskabelige instrumenter, der tilsammen gør det muligt at tage billeder i et bredt spektrum af lys lige fra ultraviolet, over synligt lys til infrarødt. Hubble kan på den måde se ting, der er usynlige for det menneskelige øje. Hvert instrument er specielt velegnet til forskellige observationer afhængig af, på hvilken bølgelængde, de bedst ses. Det kan være af galakser og galaksehobe, fjerne solsystemer, sorte huller, gaståger, stjernes fødsel og død, vand og is på planeter og måner og meget andet. 

Da Hubble fik ”briller”
De første billeder, Hubble tog, var uskarpe. Det viste sig, at det store hovedspejl var slebet uhyre præcist, men i en forkert form. Løsningen blev at udstyre Hubbles instrumenter med et sæt ”kontaktlinser”, der blev lavet, så de korrigerede fejlen. Efter godt tre år blev ”kontaktlinserne” placeret som led i det første service-eftersyn med rumfærgen. Siden har Hubble fungeret perfekt, og instrumenterne er løbende blevet udskiftet og vedligeholdt af astronauter.