Bue Logo preview.okolariet.dk

Fantastiske opdagelser - Universet

udforskning af rummet.jpg

Hubbles helt store opdagelser findes inde for forskellige områder. En af dem er kosmologien, der beskæftiger sig med, hvordan Universet er blevet til og har udviklet sig. 

De første galakser
Hubbles mest fantastiske billede, kaldes Hubble Ultra Deep Field. Billedet er en kombination af optagelser med en samlet eksponeringstid på 12 døgn, og det er en rejse i både tid og rum. Lyset fra de nærmeste galakser på billedet har været nogle hundrede millioner år undervejs. De fjerneste galakser på billedet ser vi, som de så ud for mere end 13 milliarder år siden – mindre end en milliard år efter universets fødsel i Big Bang. Disse fjerne objekter er blandt de første galakser, der blev dannet i Universet.

Universets alder
Tidligere gættede forskerne på, at Big Bang fandt sted for mellem 10 og 20 milliarder år siden. Med observationer lavet med Hubble og andre teleskoper mener forskerne i dag, at Universet er 13,7 milliarder år gammelt.

Hubblelooksback


Sorte huller
Hubble har også studeret de såkaldte kvasarer. De er så langt væk, at de ligner små utydelige stjerner, men er i virkeligheden kraftigt lysende galakser. Det har vist sig at kvasarer indeholder supertunge sorte huller, der spiser løs af stjerner, gas og støv. Det skaber en voldsom aktivitet, der får galakserne til at lyse op, så vi kan se dem over enorme afstande.

Mørk energi
Ved at lade Hubble studere lys fra supernovaer – eksploderende stjerner – der har rejst i milliarder af år, har forskerne fundet ud af, at Universet ser ud til at udvide sig hurtigere og hurtigere! Men hvad sætter farten op? Forskerne har endnu ikke fundet svaret, men det bedste bud er ”Mørk energi”, der virker som en omvendt tyngdekraft, men som vi ikke ved ret meget om. Hubble fortsætter med at studere supernovaerne, der måske indeholder nøglen til at løse dette mysterium.

Fantastiske opdagelser - universet

Foto: HubbleSite/ NASA