Bue Logo preview.okolariet.dk

Hubble - øjet i rummet

udforskning af rummet.jpg

Oekolariet _hubble

Der findes flere teleskoper i rummet, men Hubble er det mest berømte, fordi teleskopet er et af de vigtigste og mest produktive astronomiske instrumenter, verden nogensinde har set. Dets opdagelser har givet svar på mange af Universets gåder, men har også afsløret mange nye mysterier. Det har betydet, at lærebøger skulle skrives om, og nogle forskere, der har arbejdet med Hubbles observationer, har modtaget nobelprisen!

Jordens atmosfære driller
På grund af Jordens atmosfære er det umuligt at lave de samme skarpe billeder med teleskoper på Jorden. Luften i atmosfæren stiger op og ned i takt med, at den opvarmes og afkøles. Det gør luften urolig, og det får stjernerne til at se ud som om, de blinker. Atmosfæren virker også som et gigantisk filter, der ikke lader alle typer lys slippe igennem. Derfor er der ting, der ikke kan ses fra Jorden. Der er kun en løsning, og det er et teleskop over Jordens atmosfære. 

Ny viden
Hubble har givet forskerne ny viden om, hvordan galakserne, der består af store samlinger af stjerner, støv og gas, har udviklet sig. I vores galakse Mælkevejen, har Hubble zoomet ind på de enorme skyer af gas og støv, hvor nye stjerner fødes. Det har studeret planeter udenfor vores solsystem og alt fra polarlys på Saturn til støvstorme på Mars, og det har kigget så dybt ind i Universet, at det har fanget lys fra nogle af de allerførste galakser, der blev dannet kort efter Big bang.

 

 

Hubble-rumteleskopet hænger over Jorden som et kæmpe øje, der er rettet ud mod Universet. Her har det i over 20 år taget knivskarpe og til tider ufattelig smukke billeder af bl.a. Universets store stjernesystemer – galaksern.