Bue Logo preview.okolariet.dk

Stjerner

fakta om rummet.jpg

Oekolariet _stjernerBetelgeuse, den kraftigste stjerne i stjernebilledet Orion Foto: NASA

Hvad er stjerner? 

  • Store himmellegemer af gas.
  • Lyser på grund af kernereaktioner dybt i deres indre. 
  • Findes i et væld af forskellige størrelser og lysstyrker, fra lyssvage dværgstjerner mindre end 1 procent af Solens diameter til supergiganter, flere hundrede gange større end vores egen stjerne, Solen.
  • Overflade-temperaturerne svinger fra de meget varme blå-hvide stjerner, der er mere end 100.000 grader Celsius til kolde, røde stjerner på 3000 gr. C.


Hvordan lyser stjerner?
Stjerners energi stammer fra kernereaktioner, som omdanner brint til helium. Fire brintatomer omdannes til et heliumatom. De fire brintatomer vejer imidlertid en ganske lille smule mere end det heliumatom, der er resultatet af sammensmeltningen. 

Fusionsenergi
Den manglende masse er blevet omdannet til energi. Det er samme princip, vi udnytter i en brintbombe, og som vi forhåbentlig snart kan udnytte til fredeligere formål i fusionsenergi. 
Alle stjerner udsender energi. En del af den energi er vi mennesker i stand til at registrere med vores øjne – vi kalder det ’synligt lys’.

Solen - en stjerne 
Vores egen stjerne, Solen, blev dannet for næsten 4.6 milliarder år siden og har levet ca. halvdelen af dens liv. Om seks milliarder år, vil den begynde at løbe tør for brint i dens kerne. Solen er på alle måder en gennemsnitsstjerne med en overfladetemperatur på ca. 5500 grader Celsius. Når Solen virker så dominerende på vores himmel, er det kun fordi den er meget tættere på end de andre stjerner. 

Vidste du at...

 - Solen er en stjerne ligesom de 200 milliarder andre stjerner, der findes i vores egen galakse?