Bue Logo preview.okolariet.dk

Jorden

fakta om rummet.jpg

Oekolariet _jordenFra Apollo 8: "Jorden står op" - et af de mere berømte billeder af jorden fra Apollo programmet. Foto: NASA

Jorden er vores hjem i universet. Det er den eneste planet i Solsystemet, hvor der findes flydende vand på overfladen og hvor vi ved, at livet har slået rod.

To forhold har formentlig været af afgørende betydning for, at livet er opstået på Jorden: den befinder sig i den rette afstand fra Solen til at vand kan eksistere i flydende form på overfladen og den er tung nok til at fastholde en atmosfære. Der er imidlertid endnu ingen, der i detaljer har forstået, hvordan livet er kommet på banen.

Fakta om Jorden:

  • Afstand til Solen 150 millioner km i gennemsnit
  • Et kredsløb tager godt 365 dage
  • Femtestørste planet med en diameter på 12.756 km
  • Atmosfæren består i dag af 78 procent kvælstof, 21 procent ilt og 1 procent vanddamp og små mængder af andre gasser.
  • Mere end halvdelen af luftmasserne er sammenpakket under 6 km's højde. 
  • Har én måne, kaldet Månen – formentlig dannet tidligt i Jordens historie ved et stort sammenstød med et andet himmellegeme.

Under skorpen
Jordkuglen er yderst dækket af en ca. 35 km tyk skorpe. Under oceaner dog kun 5 km tyk. Under den findes en 2.900 km tyk kappe, der omslutter kernen, hvis radius er 3.500 km. Den yderste del af kernen på 2.200 km er formentlig flydende metal, der omgiver den massive 5.200 grader varme centrale del af kernen. 

Jorden

Foto: NASA, Billedet af Jorden er taget på Apollo 17 missionen i 1972, og er et af de mest efterspurgte jordfotos. Det viser Afrika og Saudi Arabien..

Jorden

I juli 2015 offentliggjorde NASA et nyt billede af Jorden, taget af satelitten US DSCOVR. Foto: NASA

Vidste du at...

 - Jordens overflade faktisk er meget glat? Til sammenligning skulle en billardkugle på 70 mm kun have afvigelser fra kugleformen på 0,1 mm for a ligne Jordens ’ujævne’ overflade.