Bue Logo preview.okolariet.dk

Månen

fakta om rummet.jpg

Oekolariet _maanenMånens ”forside” Foto NASA

Jordens måne, Månen, er usædvanlig på den måde, at den er stor i forhold til sin ’moderplanet’, Jorden.

Normalt er måner ganske små, set i forhold til den planet de kredser om. Tre af Jupiters måner er større end Månen, men stadig små sammenlignet med Jupiter. Fordi Månen er så usædvanligt stor, har der været en del spekulationer om dens oprindelse. I dag mener forskerne, at Månen er blevet dannet i et stort kosmisk sammenstød. Forskerne mener, at Jorden blev ramt af et objekt på størrelse med Mars, engang i Solsystemets tidligste barndom. 

Omløbstiden
Månen kredser om Jorden med en periode på ca. 28 dage. Hvis man måler omløbstiden i forhold til de fjerne stjerner, er den 27,32 dage. Måler man derimod tiden fra nymåne til nymåne er omløbstiden 29,53 dage. Denne forskel skyldes, at Jorden har flyttet sig i sin bane om Solen i det tidsrum, der går fra én nymåne til den næste. 

Månens ”bagside”
Månen har bunden rotation i sin bane om Jorden. Det betyder, at Månen altid vender den samme side mod Jorden. Det gav anledning til nogle gevaldigt fantasifulde bud på, hvad der var på den anden side af Månen, indtil man fik sendt en rumsonde derom og fandt ud af, at Månens bagside ligner forsiden ganske meget. Der er dog den forskel, at Månens bagside mangler de karakteristiske ’have’ – flade lavasletter – som findes på forsiden. Det er endnu uklart hvorfor der er denne forskel på Månens for- og bagside.

Gå på opdagelse på månen
Du kan selv gå på opdagelse på månen med Google.

Månen

NASA Foto af Apollo 17 astronaut Harrison Schmitt på Månen

Vidste du at...

 - At der er hjembragt i alt 2200 måneprøver med en samlet vægt på 382 kilo fra de seks Apollo månelandinger? Prøverne studeres stadig den dag i dag verden over.