Bue Logo preview.okolariet.dk

Afstande i mælkevejen

fakta om rummet.jpg

Oekolariet _Alpha -Centauri

Når vi her på Jorden sender et radiosignal, så forsvinder det ud i rummet med lysets hastighed, som er knapt 300.000 km i sekundet. På dets vej væk passerer signalet dværgplaneten Pluto ca. 5,5 timer efter at være blevet sendt fra Jorden. 

Nærmeste nabo 
Derefter vil der går ca. 4,2 år, før det atter får chancen for at ramme et objekt. Det ville i så fald være stjernen alpha Centauri C, der er en af komponenterne i det tredobbelte stjernesystem alpha Centauri. Hovedkomponenten i dette system, alpha Centauri A, er en af de klareste stjerner på den sydlige himmel. Alpha Centauri C er den nærmeste stjerne efter Solen. Den kaldes også Proxima Centauri. Hvis signalet er sendt mod Mælkevejens centrum, vil det nå frem efter ca. 26.000 år. 

Stjernesystemet Alpha Centauri, den nærmeste stjerne efter solen, der ligger ca. 4,2 lysår fra jorden

 - Ifølge Einsteins relativitetsteori og den moderne fysik kan ingen partikel opnå en hastighed, der er større end lysets hastighed.

Lysår

Den afstand vi kalder et lysår, er den afstand lyset kan bevæge sig på et år. Når lyset bevæger sig 300.000 km i sekundet giver det, at et lysår er 9.464.000.000.000 km (ca. 9,5 mio. mio. km). Det er svært at opfatte så store tal, så derfor regner vi ofte astronomiske afstande i lysår.

300.000 km i sekundet svarer til 1.080.000.000 kilomter i timen (ca. 1 mia km/t)