Bue Logo preview.okolariet.dk

Pluto

fakta om rummet.jpg

Pluto And Charon 01Pluto og én af dens måner Charon Foto: NASA

Pluto er en af Solsystemets dværgplaneter. Den er betydeligt mindre end Månen, men har til gengæld en måne, der er halvt så stor som den selv.

Pluto blev opdaget i 1930 af amatør-astronomen, Clyde Tombaugh, der en kort overgang var ansat på Lowell-observatoriet. Her gennemsøgte han et utal af fotografiske plader for nye planeter. 
Efter opdagelsen blev Pluto udnævnt til Solsystemets niende planet og Tombaugh blev dermed den tredje person i historien, der har opdaget en planet, som ikke var kendt forinden. Efter vedtagelsen af en ny planetdefinition i august 2006 blev Pluto udnævnt til dværgplanet. 

Fakta om Pluto:

  • Er sammen med Eris de største af Solsystemets fem dværgplaneter. 
  • Mens at være dækket med lag af frossen metangas
  • Diameter 2390 km
  • Banen hælder 17 grader i forhold til det normale baneplan i Solsystemet
  • Banen er så langstrakt (elliptisk), at den mellem 1979 og 1999 var nærmere Solen end Neptun.
  • Har 4 måner

Plutos Måner
I 1978 undrede en astronom sig over, at en optagelse af Pluto viste et pæreformet omrids. Ved at kontrollere andre optagelser af den fjerne objekt viste det sig, at alle havde den lidt aflange form og at ''fejlen'' ikke lå i den fotografiske optagelse. Pluto måtte have en relativt stor måne tæt ved. Dette er senere blevet bekræftet ved optagelser både fra Jorden og fra rummet med Rumteleskopet Hubble. I 2005 opdagede Hubble yderligere to måner, der dog kun er ca. 100 km store. En endnu mindre måne blev opdaget af Hubble i 2011.

Pluto er så langt væk fra Jorden, at man i mange år ikke har haft gode billeder af dværgplaneten. Det ændrede sig i Juli 2015, da satelitten New Horizon fløj tæt forbi Pluto. Film: NASA

Vidste du at...

 - Pluto er navnet på den romerske gud for underverden?