Bue Logo preview.okolariet.dk

Fakta om rummet

fakta om rummet.jpg

Du har mulighed for at læse om rummet via vores interaktive infoskærm, eller via menu-systemet til venstre. Vi anbefaler menu-systemet til venstre hvis du har en langsom internet-forbindelse. Hvis du har en hurtig internetforbindelse klik på billedet nedenfor. Du skal have lidt tålmodighed intil filen er loadet færdig (ca. 1-3 minutter afhængigt af internetforbindelse).

RumplanchethumbKlik på billedet for at åbne vores interaktive planche om rummet.

Vores planet Jorden er en del af Solsystemet, som består af Solen, de otte planeter: Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun samt fem dværgplaneter – herunder Pluto. Omkring solen kredser også kometer, og mellem Mars og Jupiter er der et bælte af asteroider

Kometer er legemer af is og sten på få kilometer i diameter, der ofte bevæger sig i langstrakte baner ind gennem Solsystemet. Asteroider er større og mindre klumper af bl.a. sten og metal.

Vores Solsystem er en del af Mælkevejen, som er navnet på blot én galakse. Solen er en stjerne ligesom de 200 milliarder andre stjerner, der findes i vores egen galakse, og der findes mindst ligeså mange galakser i det synlige univers! 

I det følgende kan du finde en masse grundlæggende oplysninger om vores solsystem og alle de elementer, der findes i det såsom planeter, måner, kometer, asteroider med mere. Du kan også blive klog på galakser, stjerner, sorte huller og big bang.

Fakta om rummet

Foto: Eagle Nebula, Messier 16 NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team STScI/AURA)