Bue Logo preview.okolariet.dk

Udforskning af rummet

udforskning af rummet.jpg

Mennesket har altid haft trang til at udforsket nye og ukendte verdener. Drevet af vores nysgerrighed og i takt med, at teknologien har udviklet sig, og næsten hver en plet på Jorden er kortlagt, har vi vendt os mod rummet. Ved at udforske rummet kan vi blive klogere på os selv, på Jordens dannelse, livet opståen og få en større forståelse af, hvordan fysikkens love virker – eller måske netop ikke virker i rummet.


Udforskning af rummet kan hjælpe med at besvare helt fundamentale spørgsmål:
• Hvad er vores plads i Universet? 
• Hvordan er det hele er opstået? 
• Og måske vigtigst af alt: er vi alene?


Der findes ingen entydige svar, men netop i disse år finder rumsonder nye planeter, der måske har et klima, som kan være egnet til liv, og på Mars kører små robotter rundt og undersøger, om der har været liv. Teleskoper tager billeder af galakser, der går helt tilbage til Big Bang, og engang i fremtiden vil vi lande på asteroider, der indeholder rester fra Solsystemets dannelse, og senere vil vi sende mennesker til Mars.

 
Samarbejde og teknologisk udvikling
Udforskning af rummet er med til at drive den teknologiske udvikling fremad, som det skete ved den første månelanding, skabe nye industrier og samarbejde mellem nationer som det er tilfældet i dag på den Internationale Rumstation, ISS.
Missioner
Lige nu er et væld af missioner, udsendt fra både Europa og USA, i gang med at udforske rummet. Nogle af de største og vigtigste missioner kan du fordybe dig i her: 
• Hubble-rumteleskopet 
• Planck-satellitten 
• Kepler-satellitten 
• Juno-sonden 
• Marsrobotten Curiosity

Udforskning af rummet

Optiske teleskoper

Ønsker man at gøre opmærksom på sig selv på tværs af galaksen, er laserstråler en anden god måde at gøre det på. Disse intense lysstråler kan - i hvert fald i korte glimt - konkurrere med stjernerne i lysstyrke, og det skulle være muligt at opdage, hvis en ny stjerne begyndte at morse signaler til os med en helt bestemt farve.

Kilde og foto: Rummet.dk, NASA og ESA

Vil du vide mere om udforskning af rummet, så klik på link herover.

Du kan også udforske rummet med NASA's Eye software
Google Skymap, der også kan hentes til smartphone, giver mulighed for selv, at udforske rummet. Google Skymap