Bue Logo preview.okolariet.dk

Ørsted satellitten

rumteknologi.jpg

I 1999 blev Danmarks første satellit Ørsted sendt op. Satellitten måler Jordens magnetfelt, og forskerne bruger målingerne til at lave avancerede modeller af magnetfeltet. Modellerne er udviklet af forskere fra DTU Space i samarbejde med NASA, og de bliver opdateret med bidrag fra Ørsted og flere andre satellitter hvert femte år. Modellerne bliver brugt over hele verden blandt andet til at søge efter olie og mineraler, til at forbedre nøjagtigheden af GPS målinger og som led i klimaforskning.

Strøm under ekstreme forhold
Terma har udviklet Ørsted satellitten samt det kontrolsystem på Jorden, der overvåger den. Terma udviklede også en speciel strømforsyningsenhed til Ørsted. Satellitter i rummet får energi fra solpaneler, og strømforsyningsenheden omdanner energien, så den kan anvendes af instrumenterne ombord. Strømforsyningen på Ørstedsatelitten er siden blevet videreudviklet til et komplet modulsystem, der kan fungere under ekstreme forhold i rummet til videnskabelige missioner fx Rosetta Missionen. 

Ørsted satellitten

Ørsted satellitten består af en kasse med ydre mål: 72x45x34 cm. Heri ligger en sammenfoldet mast på ialt 8 meter opdelt i sektioner på 6m og 2 m. Masten skal udfoldes efter opsendelsen af satellitten og skal holde de følsomme magnetiske instrumenter på sikker afstand af mulige forstyrrelser fra strømme og magnetiske dele i satellitkroppen.

Foto:DMI