Bue Logo preview.okolariet.dk

Satelitter

rumteknologi.jpg

Oekolariet _satellitFoto: NASA 

En satellit er et objekt, der kredser omkring et andet objekt. For eksempel er Månen Jordens satellit, og Jorden er Solens satellit. De kaldes naturlige satellitter i modsætning til de kunstige satellitter, der er skabt af mennesker. Kunstige satellitter er maskiner, vi har sendt i kredsløb om enten Jorden eller et andet objekt i rummet.

Vi har sendt i tusindvis af satellitter i kredsløb, og der sendes årligt ca. 200 satellitter op!

Forestil dig en verden uden satellitter.
Du bruger dem garanteret dagligt. Når du fx tjekker vejrudsigten, kører efter GPS i bilen, ser en af utallige satellit tv-kanaler eller skal sende informationer over lange afstande. Satellitter er blevet livsvigtige redskaber, der har givet os et helt nyt syn på både universet og vores egen planet, Jorden.

Sådan var det ikke i begyndelsen. Den første satellit Sputnik 1, der blev sendt op af Sovjetunionen i 1957, indeholdt kun simpelt måleudstyr og en radiosender, men markerede den første sejr for Sovjet i rumkapløbet. USA fulgte efter, og hurtigt blev satellitterne mere avancerede. 

Ned på Jorden og ud i rummet
Man indså hurtigt, at satellitter kunne bruges til kommunikation og til at studere Jordens geologi, klima, økosystemer og havene. De kunne også vendes ud i rummet og lave astronomiske observationer fra en højde fri af Jordens atmosfære. I dag er der tusindvis af satellitter i kredsløb om Jorden.

Der findes overordnet fire slags satellitter:

  • Jordobservations-satellitter 
  • Satellitter, der laver astronomiske observationer
  • Kommunikations-satellitter 
  • Navigations-satellitter

Du kan se satellit-positioner vha. Google-earth

(Kræver at du installere et plugin og genstarter din browser).