Bue Logo preview.okolariet.dk

Moderne raketter

raketter.jpg

Oekolariet _moderne -raketter (1)

I dag er det de russiske Soyuz-raketter og -rumskibe, der bringer astronauter frem og tilbage fra den Internationale Rumstation. Soyuz er en gammel model, der startede sin karriere i 1966. I dag anvendes den samme model med få ændringer.

I samarbejde med NASA flyver det private rumfirma SpaceX også forsyninger til ISS med deres ”Dragon” forsynings rumskib, der bliver sendt op med en SpaceX Falcon 9 raket. Det private firma fragter endnu ikke astronauter, men arbejder på at udvikle et rumskib ved navn Dragon V2, der er beregnet til genbrug og som har plads til 7 astronauter. 

Det private flyfirma Boeing arbejder også på at udvikle en afløser for rumfærgerne: ”Crew Space Transportation-100”. Den får også plads til 7 astronauter, og landingen skal ligesom med Soyuz rumskibene foregå i en rumkapsel ved hjælp af faldskærme. 

NASA er også selv ved at udvikle en stor raket ved navn Space Launch System (SLS). Den skal bruges til at flyve NASA's nye Orion-rumskib ud i rummet, men vil også kunne bruges til at levere både forsyninger og eksperimenter til kredsløb om Jorden og længere ud i Solsystemet. SLS er således et helt centralt element i NASA's planer for at bringe astronauter til en asteroide i midten af 2020'erne og til Mars i midten af 2030'erne.