Bue Logo preview.okolariet.dk

Andreas Mogensens Rumrejse

raketter.jpg

Andreas Mogensen flyver op til Den Internationale Rumstation med en Soyuz-TMA-18M, hvilket betyder, at det er 18. opsendelse for denne type af Soyuz-TMA-rumskibe. 

TMA er navnet på selve rumskibet, som astronauterne sidder i. Der er kun plads til 3 personer, som sidder meget trangt i hvert sit formstøbte sæde. Al kommunikation foregår på russisk, som Andreas også har lært. Rumskibet løftes i kredsløb af en Soyuz raket fra Bajkonur basen i Kasakhstan. Andreas skal side i venstre sæde af Soyuz-kapslen, hvilket gør ham til næstkommanderende ombord. 

Opsendelsen

  • Allerede efter 2 min er raketten i 40 km højde, og det første sæt løfteraketter afkobles.
  • Efter 2 min og 39 sek. frakobles den del af raketten, der beskytter rumskibets næse, og Andreas kan nu se ud af vinduet.
  • Efter ca. 5 min kobles endnu en løfteraket fra. Raketten er nu i 170 km højde og flyver med 13.250 km/timen.
  • 9 min efter opsendelsen kobles sidste løfteraket fra og rumskibet har kurs mod rumstationen. Andreas kan nu for første gang mærke, at han er vægtløs.
  • Efter ca. 6 timer ankommer rumskibet til Den Internationale Rumstation, hvor det kobler sig på. Det kaldes docking. 

”Jeg kan næsten ikke vente til det øjeblik, hvor jeg kan banke på døren til rumstationen, kravle ind og svæve rundt i 10 dage med udsigt til Jorden”, fortæller Andreas Mogensen forud for sin opsendelse til Politiken. 

Opsendelsen er planlagt til 2. september 2015. 

Hjemturen tager tre en halv time og skal styres af den russiske kosmonaut.

Andreas Mogensens rumrejse

Soyuz-TMA-16M der bragte Gennady Padalka til ISS i marts 2015