Bue Logo preview.okolariet.dk

Raketter

raketter.jpg

Formålet med raketter er at løfte rumskibe, satellitter og rumsonder ud i rummet. Men for at nå i kredsløb om Jorden kræves enorme kræfter. Raketten skal opnå en fart af 40.000 km i timen for at slippe helt fri af Jordens tyngdekraft, men en mindre hastighed kan gøre det, hvis rumskibet eller satellitten bare skal i kredsløb om Jorden. Ind til videre er raketterne dog vores eneste mulighed for at rejse ud i rummet.

Sådan virker en raket
Alle raketter, lige fra nytårsraketter til rumskibes løfteraketter, udnytter samme princip: En kemisk reaktion skaber varme gasser, der udvider sig med stor fart og presses ud af rakettens dyse. Dette tryk skubber raketten i den modsatte retning, så raketten bevæger sig fremad.

Selve rumskibet, satellitten, rumsonden eller hvad der skal opsendes, er placeret indeni rakettens spids, hvorfra det frigøres, når raketten er kommet op i den ønskede højde og har fået den nødvendige hastighed.

Europe S Spaceport Virtualtour Danish Node Full Image 2Klik på billedet for at komme til ESA virtuelle tur rundt på det Europæiske Rumcenter.

Raketter

Foto: NASA - Apollo 11 letter på sin tur mod Månen d. 16 juli 1969

For at forklare, hvordan og hvorfor det kan lade sig gøre at lette fra Jorden og flyve i rummet, kan man bruge Newtons love om bevægelse.