Bue Logo preview.okolariet.dk

Toilet/vask

mennesker i rummet.jpg

ESA astronaut Frank De Winne viser hvordan astronauterne der bor på ISS starter dagen, hvordan og hvad de spiser og drikker i rummet, og hvordan de motionerer. 

Rumtoilettet bruger ikke vand!
Ligesom alt andet på Rumstationen ville det blot flyve rundt. I stedet for fastgør astronauterne sig grundigt til toiletsædet, og en kraftig luftstrøm suger ”det tunge” ud af toilettet. Når astronauterne kun skal tisse foregår det i en speciel aflang tragt for mændene og en mere skålformet tragt for kvinderne. 

Vask og bad
Der er faktisk en bruser på ISS: Vandet sprøjter ud i den ene ende og bliver suget ned mod den anden ende af en meget kraftig ventilator. Der skal spares på vandet, så den daglige vask foregår kun med fugtige klude. Der er ingen vaskemaskine, så astronauterne bruger ”engangstøj”, som de skifter hver tredje dag.

Barbering
Det er uhyre svært at barbere sig i vægtløshed. Overfladespændingen får vand og baberskum til at klistre fast til ansigtet, og skægstubbe og skum vil ikke komme af kniven før det bliver tørret af i et håndklæde. Hvis de bruger en elektrisk barbermaskine, skal det foregå helt tæt ved en ventilator, som kan suge alle skægstubbene væk med de samme, så de ikke flyver rundt. De fleste astronauter foretrækker at barbere sig så lidt som muligt.