Bue Logo preview.okolariet.dk

Sove

mennesker i rummet.jpg

Livsvigtig larm
Der er flere måder, astronauterne på ISS kan sove på afhængigt af, hvad de foretrækker. Da der ikke er ”op og ned” i rummet, kan de lige så godt sove lodret som vandret. Der er meget larm fra ventilationen om bord på Rumstationen, derfor sover nogle med ørepropper, mens andre vænner sig til det. Nogle har sammenlignet det med at befinde sig inde i en gigantisk støvsuger. Til gengæld er det også en ”beroligende” lyd, da den opretholder de livsvigtige funktioner såsom udskiftning og rensning af luften. Det er vigtigt med god ventilation i soveområdet, da varm udåndingsluft ikke stiger opad i et lufttomt rum. Derfor ligger man i en boble af kuldioxid, hvis ikke luften bliver ventileret. (Find foto af lodret, sovende astronaut)

Personligt rum
På Rumstationen sover astronauterne dog som regel i deres personlige lille rum, hvor soveposen er fastgjort lodret til væggen. Her har de også deres tøj og personlige ejendele, læsestof, en bærbar computer, og i det russiske modul er der sågar et lille personligt vindue til at se ud i rummet eller ned på Jorden. Temperaturen er meget behagelig, da den holdes konstant på godt 22 grader Celsius. Derfor er det foretrukne nattøj kortærmet bluse og shorts. 

Livingroom ISSAstronauten Scott Kelly's personlige rum. April 2015. Foto NASA

Andreas sover på en hylde
Der er kun 6 sovekabiner på ISS, men 9 astronauter under Andreas’ mission. Derfor skal han finde et andet sted at sove. Under missionen lå meget af Andreas' arbejde i Columbus-modulet, og det endte også med, at blive stedet hvor han sov.


Vidste du, at…

  • man godt kan snorke i vægtløs tilstand i rummet? Det har optagelser med mikrofoner officielt vist.
  • mange astronauter også i deres drømme oplever, at de er vægtløse?

Sove

Foto: NASA - Der er ikke noget der hedder op og ned.

Sove

NASA Foto af astronaut Paul W. Richards foran sit lille sove-rum i det russiske Zvezda modul ombord på ISS