Bue Logo preview.okolariet.dk

Arbejde i rummet

mennesker i rummet.jpg

Oekolariet _arbejde -i -rummet 

Astronauter ombord på ISS har ufattelig mange opgaver, der skal udføres.

Lige fra at betjene avancerede robotter, udføre forsøg for forskere på Jorden, selv deltage i forsøg, vedligeholde og rengøre Rumstationen og lave mad og meget mere. Astronauterne skal også opretholde deres evner til at betjene det avancerede udstyr ombord på ISS og det kræver træning. Derfor bliver der lavet detaljerede dagsprogrammer for hver enkel astronaut, både så de kan nå at udføre flest mulige opgaver, og så de kan nå at slappe af, sove, spise og motionere ind i mellem.

Andreas Mogensen dagsprogram bliver ekstremt krævende, da hans mission kun er 10 dage. Derfor skal han arbejde mere intensivt end de astronauter, som er på ISS i mange måneder. Normalt får ESA 80 arbejdstimer ud af en astronaut, der er på rumstationen i 6 måneder. Andreas har 50 arbejdstimer på kun 10 dage.

Kommunikation
Astronauterne modtager konstant informationer fra Jorden både fra de forskellige kontrolcentre, men også fra de forskere de samarbejder med. En del af kommunikationen foregår gennem videokonferencer, hvor der også er mulighed for journalister, studerende og selvfølgelig familien, at tale med astronauterne. Andreas Mogensen skal fx afsløre vinderne af LEGO- og robotkonkurrencer live fra rumstationen.

Forsøg med vægtløshed
Noget af det vigtigste videnskabelige arbejde, der udføres på ISS, er forsøg, der skal give os en bedre forståelse af, hvordan vægtløshed påvirker menneskets krop og funktioner, men også andre livsformer og materialer. Denne viden bruges bl.a. til behandling af patienter på Jorden, men er også vigtig, når der skal udvikles fx udstyr til fremtidige missioner i rummet. Ofte er det astronauterne, der udføres forsøgene på sig selv i samarbejde med forskere på Jorden. Andreas Mogensen skal fx udføre forsøg med celler fra humane blodkar for at teste, hvordan de opføre sig i vægtløs tilstand.

Rumvandring
En af de sværeste opgaver for en astronaut er at være på rumvandring udenfor Rumstationen – det skulle også være en af de mest fantastiske oplevelser, da det giver et fantastisk syn af Jorden. Opgaverne er typisk reparation og vedligeholdelse af Rumstationen eller montage af instrumenter eller moduler. Rumdragtens store handsker gør arbejdet meget krævende. Rumstationens nyeste robot ”Dextre” sidder på ydersiden og kan styres fra Jorden. Den kan spare astronauterne for nogle af de krævende rumvandringer.

Arbejde i rummet

Arbejde i rummet

Begge fotos: ESA