Bue Logo preview.okolariet.dk

Mennesker i rummet

mennesker i rummet.jpg


ESA's livestream fra ISS: Hvis billedet er mørkt befinder ISS sig over den del af jorden, hvor det er nat.

Andreas Mogensen er den første dansker på Den Internationale Rumstation, ISS. Her lever og arbejder et hold af internationale astronauter og kosmonauter døgnet rundt i vægtløs tilstand. 

Verdens største samarbejde.
Kan det lade sig gøre for mennesker at leve og bo længere tid i vægtløs tilstand i rummet? Svaret er ja, og det er arbejdet ombord på Den Internationale Rumstation, ISS, der har vist det.

Oekolariet _kort -issKlik på kortet for at åbne et nyt vindue med stort læsbart kort

Vores forpost 
Formålet med ISS er først og fremmest at foretage videnskabelige forsøg i et miljø hvor tyngdekraften ikke mærkes. Fx hvordan forskellige materialer, væsker og livsformer opfører sig og påvirkes i rummet. Rumstationen er også menneskets ’forpost’ i rummet. Den teknologi, der udvikles til Rumstationen, de videnskabelige forsøg ombord og den viden, vi får om at opholde sig i rummet i længere tid, er vigtige trin på vejen for menneskets rejser længere ud i rummet måske endda helt til Mars engang i fremtiden – vejen til Mars går gennem ISS.

Mennesker i rummet

ESA foto af A.M.

Den Internationale rumstation flyver i kredsløb mellem 370 og 400 km over Jorden med ca. 28.000 km i timen. Rumstationen falder ca. 100 meter om dagen pga. gnidning med Jordens atmosfære. Højden bliver derfor justeret med jævne mellemrum. Den indeholder laboratorier, energiforsyning, sove- og spise afdelinger med mere for astronauterne om bord. Stationen har været uafbrudt bemandet siden år 2000. Det er den største konstruktion, mennesket nogensinde har skabt i rummet. Det er også det største samarbejde mellem nationer siden Anden Verdenskrig.

Du kan se realtime hvor ISS befinder sig lige nu. Klik her

Danmark i rummet

Rumstationer er bygget af moduler fra perioden 1998 og frem til nu og bliver stadig udbygget. Den er blevet til og fungerer i et partnerskab mellem USA, Rusland, Europa, Japan og Canada. Gennem ESA, det europæiske rumagentur, er Danmark med i samarbejdet, og har leveret bl.a. teknologi til Rumstationen. Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen sendes som den første dansker i rummet op til ISS september 2015 på en 10 dages mission. En så kort mission er noget nyt, og skal være med til at teste, hvor effektivt en astronaut kan arbejde på korte missioner.