Bue Logo preview.okolariet.dk

Madens lange rejse

Topbbanner-koekken.gif

Det er ikke lige meget, hvor langt maden er blevet transporteret, før den havner på supermarkedernes hylder. Det koster nemlig CO2-udledning at køre eller sejle varerne til supermarkedet fra det sted, de er produceret. 

Mere eller mindre betydning
Generelt kan man sige, at transporten betyder mest for de varer, der er skyld i den laveste CO2-udledning. Det skyldes, at selve produktionen af varen medfører en så lille CO2-udledning, at transporten i fx lastbil udgøre en betydelig andel af den samlede CO2-udledning. Derimod er transportens andel betydeligt mindre for de varer, der udleder mest CO2.

Transportformen er afgørende
Det er heller ikke lige meget hvilken form for transport, der bliver anvendt. Lastbiler udleder nemlig 10 til 30 gange mere CO2 end et containerskib, når de transporterer et tons fragt. Det vil sige, at der bliver udledt ca. den samme mængde CO2 til at transportere en flaske rødvin 1000 km med lastbil, som til at transportere en flaske rødvin mellem 10-30.000 km. med skib. Men vinen skal jo stadig fra vingården til skibet, og fra skibet til supermarkedet.

Vidste du...

  • at den største CO2-udledning i forbindelse med transport af mad ofte skal findes i indkøbsturen til og fra supermarkedet? Hvis du altså kører i bil.

KILDER

  • Informationscenter for miljø og sundhed