
Et dansk gennemsnitskøkken bruger ca. en tredjedel af husholdningens elforbrug. Der er meget at spare på elregningen og CO2-udslippet, hvis du køber de mest energieffektive hårde hvidevarer. Maden tilberedning kan også gøres så effektivt som muligt. Følg disse råd i køkkenet og nedsæt dit energiforbrug og CO2-udslip.
- Mindre vand
Pasta, ris, kartofler, grøntsager og æg kan du koge i langt mindre vand, end de fleste plejer. Vandet behøver kun at dække halvt. Du kan f.eks. spare 30 % strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for den traditionelle metode, hvor kartoflerne er helt dækkede. - Udnyt eftervarmen
En almindelig kogeplade er varm, længe efter den er slukket. Den varme kan du udnytte ved at slukke, nogle minutter før maden er helt færdig. - Gryde i stedet for ovn
Hvis det er muligt, så tilbered maden på kogepladen eller i mikroovnen i stedet for i ovnen. Så sparer du op til 70 % på din elregning. - Tø maden op
De fleste frosne madvarer skal tøs op, inden du tilbereder dem. F.eks. er elforbruget op til 50 % højere, hvis koteletter ikke er tøet op, før de steges. - Trykkoger
Trykkogeren er velegnet til retter, der normalt kræver lang kogetid, dvs. mindst 1 time. Her kan trykkogeren give en elbesparelse på 40 %, fordi retten er færdig på 1/3 af tiden. - Brug låget
Du bruger op til tre gange så meget energi, når du koger uden låg, i forhold til at lægge et tætsluttende låg på gryden.
KILDER
Center for Energibesparelser (sparenergi.dk)