Bue Logo preview.okolariet.dk

Vinduer

Topbanner-boligh.gif

I et traditionelt nybygget hus sker 1/3 af varmetabet gennem vinduer og døre. I et ældre hus, kan tallet være endnu større. Der er god økonomi i at vælge gode vinduer. Selvom din bolig har almindelige termoruder er der stadig et stort varmetab i forhold til nye lavenergivinduer.

3 typer af vinduer
Der findes 3 typer af vinduer: vinduer med enkeltglas, termovinduer og energivinduer. Vælg energiruder, hvis du skal udskifte dine vinduer. De isolerer væsentligt bedre end enkeltlagsruder og ældre termoruder.

Vinduer med energiglas
Hvis du har sunde vinduer med enkellagsruder, kan du overveje forsatsvinduer med energiglas. Energiglas er et enkelt lag glas med en tynd film, som nedsætter varmestrålingen.

Energivinduer udnytter årstiderne effektivt
Energivinduer er termovinduer, hvor der på det ene glas er en tynd film og mellem glassene er fyldt med en isolerende gas, der isolerer bedre end den luft, der er i termoruder. Energivinduer er lidt dyrere at anskaffe end almindelige termovinduer, men de er typisk tjent hjem igen efter 3 år. I dag er næsten alle energivinduer A-mærkede.

Vinter:

  • Energiruder lukker mere varme fra solen ind i stuen, end de slipper ud som varmetab. Du får altså gratis varme til dit hus, og det kan aflæses på varmeregnskabet. Samtidig slipper du for det kuldenedfald fra ruderne, der giver træk og kold luft.


Sommer:

  • Energivinduer sikrer dig et lidt køligere hus om sommeren, fordi strålevarmen fra opvarmede mure, sten og fliser udefra ikke bliver lukket ind.

Vidste du...

at et vindues U-værdi er et mål for isoleringsevnen? Jo lavere U-værdi, desto bedre isoleringsevne. Mange producenter opgiver kun selve rudens U-værdi, men det er misvisende. Karmens materiale, konstruktionen, rammer og sprosser samt eventuelle kolde kanter er helt afgørende for vinduets reelle samlede U-værdi. En almindelig termorude har en U-værdi på 2,9 W/m2, mens det bedste 3-lags vindue har en U-værdi på 0,5 W/m2.

KILDER

Center for Energibesparelser (sparenergi.dk)