AffaldGenbrug og Økolariet sætter igen fokus på vigtigheden af, at batterier afleveres korrekt, når Batterijagt 2016 skydes i gang. Sidste år samlede 1.500 af kommunens skoleelever hele 4,5 ton batterier ind, og den succes skal gentages i år.
I uge 39 går startskuddet for endnu en batterijagt for 0. – 6. klassetrin i Vejle Kommune. Formålet er at sætte fokus på, hvor vigtigt det er, at batterier ikke ender i naturen, men indsamles til korrekt håndtering.
”De deltagende elever får en lille batteriboks hver, som de kan tage med hjem. Derhjemme skal eleven sammen med familien indsamle alle husstandens brugte batterier. Herefter skal batterierne lægges i de røde kasser til farligt affald, som klassen har fået udleveret. Når konkurrencen slutter, indsamler AffaldGenbrug de røde kasser, vejer dem, og så kårer vi en vinderklasse”, fortæller Christina Bælum, underviser og inspirator, Økolariet, Vejle Kommune.
Sidste års vinder blev Engum Skoles 1. klasse, der samlede 13,7 kilo batterier pr. elev. Eleverne og deres lærere vandt en spændende dag i Gorilla Park, hvor de udfordrede sig selv og hinanden i trætoppene.
Børn som rollemodeller
Batterijagten er en del af det arbejde, AffaldGenbrug og Økolariet udfører inden for undervisningen af små og store børn. Undervisningen skal give børn viden om, hvordan man sorterer affald, og hvorfor det er vigtigt.
”Vi gør rigtig meget for at oplyse børnene så meget som muligt om affaldssortering. Blandt andet via forløb på Økolariet og genbrugspladserne. Vi ved, at børnene hjælper med at ”opdrage” forældrene. Erfaringen viser, at en tidlig indsats øger sandsynligheden for en bedre sortering hjemme under køkkenvasken”, slutter Christina Bælum.
Fakta:
Mange batterier indeholder tungmetaller, som kan gøre skade på både mennesker og miljø, hvis de havner de forkerte steder. Når man genbruger metallerne fra brugte batterier, opnår man en stor miljøgevinst. Det er dyrere og mere energikrævende at udvinde og oparbejde nye metaller, og metallerne er desuden en begrænset ressource i naturen.
For mere information kontakt:
Christina Karoline Bælum, underviser og inspirator, Økolariet, Vejle Kommune. Mail:
chkbe@vejle.dk og tlf.: 76 81 20 54.